Zaznacz stronę

Szanowni Państwo !
Pragniemy po raz kolejny  gorąco zaprosić do Gdyni grono stałych uczestników, a także nowe osoby  do wzięcia udziału w  Konferencji Naukowo-Szkoleniowej z cyklu Współczesna Terapia Żywieniowa pt. Żywienie kliniczne w praktyce. Konferencja odbędzie się 23.04.2022 roku  stacjonarnie w  Parku Naukowo-Technologiczny w Gdyni. Będzie to już dwunaste  spotkanie z wybitnymi ekspertami  w zakresie żywienia klinicznego, dietetyki oraz onkologii. W roku 2022 głównym tematem będzie  wykorzystanie możliwości żywienia klinicznego w  warunkach szpitalnych jak i ambulatoryjnych oraz  wsparcie żywieniowe  w onkologii  oraz innych jednostkach chorobowych.  Ponadto, interesujące i  praktyczne  zagadnienia zostaną w tym roku przygotowane  przez Studenckie Koło Naukowe działające przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed.

Spotkanie odbędzie się  pod patronatem JM Rektora GUMed, Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Prezydenta Miasta Gdyni. Konferencja będzie jak zawsze  miejscem do dyskusji  pomiędzy  specjalistami z różnych dziedzin – lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz  farmaceutami, a przekrój poruszanych tematów  umożliwi Państwu znaczące pogłębienie wiedzy teoretycznej i praktycznej w  zakresie żywienia klinicznego.

strona  konferencji oraz rejestracja znajduje się pod adresem:

www.konferencjagdynia.pl

SERDECZNIE ZAPRASZAMY

Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Prof. dr hab. n. med. Wiesław Janusz Kruszewski

 

PROGRAM KONFERENCJI

8.50    Powitanie i otwarcie konferencji

  • Rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: prof. Marcin Gruchała
  • Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego: prof. Stanisław Kłęk
  • kierownik Katedry Żywienia Klinicznego GUMed prof. Sylwia Małgorzewicz
  • kierownik Zakładu Propedeutyki Onkologii GUMed prof. Wiesław Janusz Kruszewski

 

Sesja 1 – Żywienie w szpitalu
Prowadzenie: Wiesław J. Kruszewski, Sylwia Małgorzewicz

9.00 – 9.15 Czy to wszystko ma sens? Jak powinien wyglądać dalszy rozwój żywienia klinicznego
– Stanisław Kłęk
9.15 – 9.30 Współpraca lekarz – dietetyk
– Edyta Wernio
9.30 – 9.45 Ocena stanu odżywienia w praktyce onkologicznej
– Michał Jankowski
9.45 – 10.00 Praktyczne postępowanie żywieniowe w raku przełyku
– Aleksandra Kapała
10.00 – 10.15 Zespól jelita krótkiego – multidyscyplinarna opieka
– Jacek Szopiński
10.15 – 10.30 Choroba nowotworowa pokonana – i co dalej z żywieniem?
– Paweł Kabata
10.30 – 10.45 Dyskusja

 

10.45 – 11.15 Przerwa na kawę

Sesja 2 – Nowe aspekty żywienia
Prowadzenie: Anna Dardzińska, Magdalena Skotnicka

11.15 – 11.30 Kompleksowa opieka żywieniowa w warunkach domowych
– Marcin Folwarski
11.30 – 11.45 Prozdrowotna rola likopenu w onkologii
– Aleksandra Kapała
11.45 – 12.00 Strategie suplementacyjne u pacjentów w przebiegu choroby Covid-19 i post Covid
– Karolina Skonieczna-Żydecka
12.00 – 12.15 Dlaczego prehabilitacja wymaga pracy zespołu współpracujących specjalistów?
– Wiesław J Kruszewski
12.15 – 12.30 Rola psychodietetyka w pracy z pacjentem hospitalizowanym i jego rodziną
– Małgorzata Dąbrowska- Kaczorek
12.30 – 12.45 Nowe źródła białka w diecie współczesnego człowieka
– Aleksandra Borkowska
12.45 – 13.00 Dyskusja

 

13.00 – 13.45 Lunch

Sesja 3 – Sesja Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego
Prowadzenie: Marcin Folwarski, Aneta Kałużna

13.45 – 14.00 ICU-acquired weakness. Wyzwanie żywieniowe
– Gabriela Hryniewicz
14.00 – 14.15 Wyzwania w żywieniu pacjentów z mukowiscydozą
– Aleksandra Mechlińska
14.15 – 14.30 Leczenie żywieniowe w chorobach reumatycznych
– Gracja Samek
14.30 – 14.45 „Superfoods” w leczeniu żywieniowym otyłości
– Magdalena Engler
14.45 – 15.00 Zespół kompulsywnego objadania. Problem w chirurgii bariatrycznej
– Aleksandra Budny
15.00 – 15.15 Żywienie w PCOS (zespół policystycznych jajników)
– Maja Czub
15.15 – 15.30 Dyskusja
15.30 Podsumowanie i zakończenie Konferencji